Thursday, March 29, 2018

1 jaar tot Brexit / 20 jaar Good Friday Agreement

Nog een jaar tot Brexit dus. Engelse vrienden verbieden ons het B woord uit te spreken als we leuk bij elkaar zitten. Want het wordt er dan niet gezelliger op. Ook op mijn werk praat niemand ooit over het verlaten van de EU. Op de achtergrond worden wel koortsachtig extra contacten met soortgelijke instituten in de EU gelegd, maar dat dit iets met Brexit te maken zou kunnen hebben laat men discreet ongenoemd.
Deze terughoudendheid om het in het dagelijks leven te hebben over de Brexit staat in schril contrast met de Engelse media die alleen maar over Brexit lijken te berichten. Zo heeft BBC4 een Guide for the Perplexed'







en vandaag zelfs op Radio 4 de hele dag een themauitzending over 'Britain at the Crossroads':


waarin luisteraars vragen kunnen stellen. Veel persoonlijke vragen als : 'ik woon in Spanje, is het handig om nu al de Spaanse nationaliteit aan te vragen?' Antwoord, omlijst met mitsen en maren: 'ja, dat zou weleens heel handig kunnen zijn'. 

Een ander issue waar veel vragen over zijn: Noord Ierland. De Brexit-situatie daar wordt hier allerwegen een conundrum  genoemd. En hoe ingewikkeld het is realiseer je je als je de Ieren zelf spreekt. Want die staan klaar om de troubles weer opnieuw op te starten mocht de Engelse regering ertoe overgaan de grens met de republiek Ierland dicht te gooien. Het probleem is dat ze er moeilijk onderuit komen omdat het hier zoals we allemaal weten dan een buitengrens van de EU gaat betreffen en illegale immigranten -waar het allemaal om begonnen is- nog makkelijker dan voorheen de UK binnen kunnen wandelen. 

De Ieren, toch al geen liefhebber van de Engelsen en hun politiek tov hun eiland, vertrouwen het zaakje niet. Het verdrag van goede vrijdag -morgen, nu we toch verjaardagen aan het vieren zijn, maakt the good Friday agreement zijn 20ste goede vrijdag mee- is gebaseerd op vrije doorgang tussen Noord Ierland en de Ierse Republiek. Op de radio maakte een reporter vanochtend een ritje door Zuid-Noord Ierland (het wordt wel ingewikkeld zo) en overschreed meer dan 20 keer ongemerkt de grens. Ga dat maar eens reguleren, met of zonder moderne technologie.
Hoe Theresa May, vanavond in Newcastle op Brexit tournee, dit gaat oplossen weet nog niemand. Maar nu het aftellen begonnen is wordt het wel spannend: hoe lullen ze hier een punt aan zonder een nieuwe burgeroorlog te triggeren? Een ding is duidelijk: als het May lukt zonder al te veel kleerscheuren de volgende verkiezingen te halen gaat ze geschiedenis schrijven als de evenknie van haar idool, Margaret Thatcher. Want dan heeft ze het -haast- onmogelijke gepresteerd.


No comments:

Post a Comment