Tuesday, April 18, 2017

'We Prefer You to Use the Machine'

Er is iets raars aan de hand met Engeland in het algemeen en de Brexit in het bijzonder. Theresa May is helemaal niet voor de Brexit maar toch voert ze hem strikt uit. Ze heeft vandaag zelfs nieuwe verkiezingen uitgeschreven, naar eigen zeggen om de verdeeldheid in Engeland op te heffen. Ik wens haar veel succes. Maar raar blijft het: iemand die met veel verve een structureel plan uitvoert waar ze tegen is.










Die stiff upper lip, oud-Engels voor 'wegkijken', maakt meer kapot dan me lief is. Zo liep ik vandaag de Openbare Bibliotheek in Wallsend in om boeken te verlengen én terug te brengen. Er is een automaat die zo slecht werkt dat er permanent een bibliothecaris bij staat om de storingen te verhelpen. Dus kies ik voor de balie die er ook nog is. 'Did you know there are machines that can do this?', verwelkomt de dienstdoende bibliothecaris me. 'Yes, but I prefer a human being'. Aardig bedoeld. De bibliothecaris kijkt me verbeten aan:
''We Prefer You Use the Machine!' blaft hij me nu toe. Ik ben te verbouwereerd om iets terug te zeggen. Niet alleen is dit reuze onvriendelijk maar ook recht tegen het welbegrepen eigenbelang van de goede man want net als in Nederland sluiten de Engelsen de helft van hun bibliotheken vanwege de digitalisering. Klanten als ik zijn zijn bread and butter. Maar nee: beleid is beleid, als het moet dan moet het en werken we mee aan onze eigen ondergang.
Ziehier het dilemma van May in het klein. Ze regeert tegen haar standpunten in. En het Engelse volk doet alsof ze niks in de gaten heeft. De BBC is moe van het framen van rechts en schuift het hete hangijzer van de Brexit door naar andere media. Ondertussen stijgen de prijzen van het voedsel en verdwijnen de eerste bedrijven uit de City. maar niemand die er een
punt van maakt. Hoort er allemaal bij. En Theresa May leidt nu handig de aandacht af met haar verkiezinkje (de Tories staan hoog in de polls). Maar dat hoeft niet eens in een land waar de bevolking van oudsher is getraind in het wegkijken.