Friday, June 16, 2017

Housing: hoe staat het er voor in het Engeland van May?

Wie, zoals wij, in een huurhuis woont in een van de Engelse doorsnee buurten, wordt dagelijks met zijn neus op de feiten gedrukt. De toestand van het areaal huurhuizen is over het algemeen deplorabel. En dan valt het bij ons nog mee. Maar desalniettemin: de achterstand in onderhoud springt ook bij ons gezellige appartementje in het oog.

















Zo lopen de water- en andere leidingen vaak buitenom. Is gewoon makkelijker.















Elektriek, water, gas, het is allemaal op een goedkopie aangelegd. Als het maar geen geld kost. De huurder is een melkkoe die zo kort mogelijk gehouden wordt.










Zo hebben wij een variant op de in Nederland voor de oorlog nog courante gasmuntjes, voor onze elektra en gas. Op het postkantoor moet je een kaart uptoppen, en die vervolgens in de digitale meter stoppen, anders geen voorzieningen. Het is de duurste vorm van energie, voor de armste bevolkingsgroep dus.











Wat nog het meeste zorgen baart is de onhandige, onprofessionele manier waarop alles is aangelegd. De verschrikkelijke brand in Londen verbaast ons dan ook niet. Maar of het Engeland van Theresa May in staat is deze fundamentele achterstand in onderhoud, regulering en -vooral- mentaliteit in te halen vragen we ons af.