Saturday, November 18, 2017

Nasty Women Newcastle

door gastredacteur Viola van Alphen
foto's Ine Poppe

'Such a Nasty Woman' zei Donald Trump over Hillary Clinton, tijdens hun einddebat. De term ging viral, er kwam een Women's March en in New York begon kunstenaar Roxanne Jackson de eerste Nasty Women exhibition (12-15 jan 2017).

700 ingezonden kunstwerken werden tentoongesteld, meer dan 42.000 dollar opgehaald voor Planned Parenthood in deze volledig uitverkochte tentoonstelling.

Nasty Women is een jonge, wereldwijde beweging. Het komt op voor vrouwenrechten, rechten van individuen en het recht op abortus. Inmiddels hebben er meer dan 30 zuster-exposities plaatsgevonden, waaronder in Amsterdam, en nu ook in Newcastle de eerste Nasty Women conferentie ter wereld.


Dat konden we (Ine en Viola) niet weerstaan. Het evenement vond plaats in wat ze hier de wopwop noemen: nogal ver buiten het centrum van de stad. De Thought Foundation, een 'creatieve ruimte gericht op de gemeenschap', was de locatie, op 16 en 17 november . Te midden van een kritische expositie over de Brexit en de eerste Nasty Women expositie, kwamen internationale bezoekers, voornamelijk vrouwen, alleen of met zijn tweeën naar het event.  Zonder aarzeling werden visitekaartjes met elkaar gedeeld, onder het uitspreken van dromen over meer zichtbaarheid van vrouwen  en intenties voor de toekomst. Hieronder de oprichter van de beweging, Roxanne Jackson, in Newcastle:

2017


Voor de expositie Nasty Women in New York waren er meer dan 700 inzendingen waaronder waterverfschilderijen. Het was een uitdaging om daarvan de beste presentatievorm te maken, zo vertelde Roxanne Jackson. Hieronder zie je hoe dat is gelukt:






Airco Caravan, curator van de Amsterdamse Nasty Women expositie liet o.a. werk van  de Amsterdamse Jet Nijkamp zien, een serie pasteltekeningen waarin Donald Trump wordt afgebeeld in dameskleding. De serie, Dress like a Woman, is een aanklacht tegen het decreet dat in februari werd afgevaardigd door het Witte Huis, waarin vrouwelijke medewerkers worden opgedragen zich 'vrouwelijk te kleden.'
  
Maar begrijpen mannen dit wel, vroegen we ons af? Een soort antwoord was een ontmoeting met een jongeman die zich voorstelde met: 'Hello, I am a Nasty Woman'.
Moeiteloos kregen we een lift terug uit de negorij waar we terecht waren gekomen van nog een Nasty Woman van het mannelijk geslacht - hij vertelde dat zijn Labour vrienden, vóór de Brexit gestemd hadden, in de hoop dat Engeland een onafhankelijke socialistische staat zou worden (waarbij Europa en haar beslissingen symbool staan voor het neo liberalisme).



De workshop Politieke Ansichtkaarten maken door Sarah Maple, was voornamelijk geïnspireerd door haar Moslim-achtergrond.  'Let's destroy printed media and make our own'.