Friday, August 18, 2017

Eupeptic Punk


Sam is jarig en geen beter cadeau dan een punkconcert. In zijn jonge jaren drumde hij in een punkband. En echt waar, zo ontmoette ik (Ine) hem. De eerste keer dat ik Sam zag was tijdens een optreden in het rokerige kraakcafé de Muur in het hartje van Amsterdam. De donkere, hysterische, woeste levenslust spatte van de knullen af. Sam drumde gekleed in een maatpak. Dat beviel me, in een omgeving waar vrijwel iedereen het zwarte punkuniform droeg. Pas een jaar later ontmoetten we elkaar weer en begon onze (al 30 jaar!) durende romance.


Dus togen we op de avond voor zijn 55ste verjaardag: naar ThinkTank?, een club met vooral veel lokale bands maar ook -voor wie geinteresseerd is- bijvoorbeelds aanstaande maandag de Skatalites.. We kwamen voor de show van Marmozets, een Engelse indie rockband uit West Yorkshire met zangeres Rebecca 'Becca' Macintyre. Rond haar 18e begon ze de band met twee van haar eigen broers en twee andere broers die ze op de middelbare school leerde kennen, Will en Jack Bottomly, je verzint het niet. Dit zijn ze.




Why do you hate me? Marmozets
https://youtu.be/cGSWfuiO0Ps

Er voltrok zich een klein wonder: de in 1978 doodverklaarde Punk bleek hier springlevend! 
Het publiek (gemiddelde leeftijd rond de 22) schudde en sprong, en zong luidkeels de teksten mee. Badend in het zweet sloten publiek en band het concert af. Verschil met de jaren '80 is dat het er niet meer rokerig is. De ThinkTank? heeft een balkon waar je een saffie kunt gaan wegpaffen, tussen de vapers, want echt roken is alleen nog voor de suicidalen. Maar het contact met het publiek, de energie, het enthousiasme en vooral de jeugd, ja de jeugd, waren hetzelfde. Dus kwamen we thuis met het idee een beetje van het elan van deze nieuwe generatie opgezogen te hebben. 



Het allerbeste bewaren we voor het laatst, want het voorprogramma was onze favoriet:uit Newcastle Metropolitan Area, BlackWaters, hier op Youtube met het onsterfelijke Fuck Yeah!

https://youtu.be/Cm1Mj8Vo30Q

Al met al hoopgevend voor de toekomst: F*ck Yeah.