Saturday, January 13, 2018

die bijzondere Engelse kerstsfeer, pers en prepaid energie nu ook in Nederland

U heeft al een tijdje niks van ons gehoord. In tegenstelling tot vorig jaar, toen we koud in Engeland gearriveerd waren, hebben we kerst niet in Newcastle 'gevierd', en ik schrijf gevierd expres tussen aanhalingstekens omdat het op zijn zachtst gezegd geen onverdeeld genoegen is om de kerstdagen in het Verenigd Koninkrijk door te brengen. Het land wordt dan namelijk gesloten. Niemand, maar dan ook niemand gaat de straat op. Behalve wij dan. Vergeefs op zoek naar een niet gesloten pub.










Treinen rijden niet, de metro, een van de zegeningen van Newcastle Metropolitan Area, gaat met kerst gewoon dicht (ook op oudjaarsdag). Dus er is geen ontsnappen mogelijk, als je tenminste niet beschikt over een automobiel. Zoals wij.

Maar goed, na een gezellige kerst dit jaar in het overvolle Amsterdam en vervolgens in het al even overvolle Berlijn zijn we weer in Engeland. En wat na zo'n verfrissend Europees bad meteen opvalt is de krakkemikkigheid van de Engelse pers. Zo hoor je regelmatig mensen afgeven op Jean Paul Juncker, de voorzitter van het Europese Parlement. En dat heeft een reden: een deel van de Engelse pers is met een regelrechte haatcampagne bezig tegen alles wat iets met de EU te maken heeft. Met name de Engelse Telegraaf, de Daily Mail, laat geen kans onbenut om die arme Eurocraat te beschimpen.










Daartegenover staat de BBC die op radiozender BBC Four haar ware gezicht laat zien. Hoewel er een aantal aardige programma's worden uitgezonden -overigens wel tot in den treure herhaald-, is het gros van een truttigheid waar de parsniplucht vanaf walmt. De Archers, de langstdurende hoorspel-soap van de wereld over een plattelandsgemeente, spant de kroon. Het blijft een dagelijkse uitdaging om op tijd de radio uit te zetten.













Maar er is bijvoorbeeld ook Desert Island Discs, een versleten format dat dapper stand houdt en natuurlijk een keur aan 'typisch Britse humor'. Komt meestal neer op een stelletje ouden van dagen dat met elkaar leuk doet in het kader van spelletjes die in Nederland al in jaren tachtig sneuvelden. En dan is er natuurlijk De Kerk van Engeland. Het bloed stolt je dagelijks in je aderen als aangekondigd wordt: 'and now, the daily service by the reverend Clair Jaquiss... on DAB+ digital radio...and here on FM..' en dan volgt er iets dat in ieder geval aantrekkelijker is dan een kerkdienst. Poeh, opluchting. Niet echt een aanbeveling om op DAB over te schakelen, overigens.

de Emmanual Church in Manchester waar vanuit de Daily Service vaak wordt uitgezonden
Al met al valt vooral op hoe enorm veelzijdig en journalistiek verantwoord de Europese media zijn en hoe vreselijk truttig en gepolariseerd het er in Engeland aan toe gaat. Je hebt natuurlijk The Guardian, die overigens geheel gratis online te lezen is, wat de krant zo ongeveer aan de afgrond heeft gebracht maar dat is een licht in een verder nogal verontrustende duisternis. De vroeg gepensioneerde Britse journalist van Nederlandse origine die ik hierover sprak werd duidelijk moedeloos van al de alternatieve feiten -met name rond de Brexit-, de machteloze BBC en de teloorgang van de Britse kwaliteitspers. Na een half leven in Engeland is nu het gerucht dat hij vertrekt. En hij is de enige niet. Maar wat was in Engeland nu het belangrijkste nieuws de afgelopen week? Dit dus: een slager die met een bloedworst een knoppie heeft ingedrukt. De kranten, ook de BBC, raakten er niet over uitgeschreven. Letterlijk Blut und Boden nieuws dus. Daar lusten ze wel pap van.



Geen wonder dat de serieuze Britse pers achteroversloeg van bewondering toen Nederlandse journalisten ambassadeur Hoekstra zo venijnig aanpakten. Dat soort journalistiek kennen ze hier al heel lang niet meer.


Maar natuurlijk sluiten we af met een positieve noot: Nederland gaat langzaam de weg van Engeland op. Want ook bij ons wordt wat eufemistisch 'prepaid energie' wordt genoemd geïntroduceerd. Het gasmuntje komt terug! Nostalgie.
Zogenaamd met de beste bedoelingen wordt het systeem dat de hele buurt bij ons in Wallsend heeft (inclusief ondergetekenden, zie een vorige post) in Nederland getest. En reken maar dat het massaal gaat worden ingevoerd want voor de energiemaatschappijen is het goud. Het is namelijk de duurste vorm van energie voor de klant (wij betalen het allerhoogste tarief) en de maatschappijen  lopen geen risico van wanbetaling meer. Net als hier krijg je binnenkort als je in Rotterdam Zuid electriek wil hebben alleen maar prepaid. Voor je eigen bestwil.



No comments:

Post a Comment