Thursday, February 28, 2019

de taal van Brexit

De Home Office maakte een paar maanden geleden bekend dat 'residents' uit de EU in Engeland mogen blijven als ze maar, en dit is echt episch, 'een app gebruiken'. Brexit: we've got an app for that.
















Dat de app alleen op Android -en dan alleen nog voor de nieuwste modelletjes- te installeren was werd even weggelaten. Overigens kost het 60 pond om in je eigen huis te mogen blijven wonen. De rel die ontstond ging over de onnozele vrolijke taal en de impliciete dreiging van deportatie.


Interessant was dat deze week in de Nederlandse en Engelse pers twee tegengestelde ontwikkelingen in het taalonderwijs werden gesignaleerd. In Nederland zijn er blijkbaar te weinig studenten die Nederlands willen studeren aan de VU. Het protestantse volksdeel dat toch grootgebracht is met de Tale KanaƤns, de maffe pseudo lingo van de gereformeerde kerk, dat zich laat voorstaan op het werkelijk lezen van de Bijbel en aanverwante traktaten, kan niet voldoende studenten vinden om deze traditie voort te zetten. Als ex student Neerlandistiek (aan de UvA weliswaar) gaat je dat niet in je kouwe kleren zitten.

In diezelfde week werd in Engeland groot in het nieuws gebracht dat het hier juist de buitenlandse talen zijn die het loodje leggen. Dat geldt voornamelijk voor Frans en Duits, dat tov de periode van voor het referendum maar liefst voor de helft minder wordt gedoceerd op middelbare scholen. Nou is het met de talenkennis van de gemiddelde Engelsvrouw en -man toch al droevig gesteld, dus we kunnen ervan uitgaan dat er over een paar jaar al helemaal geen Brit meer een woordje over de grens spreekt.

Hoe dreigend de situatie hier is werd ook duidelijk door een filmpje van Portugese toeristen die door een Engelse mevrouw op straat werden uitgescholden omdat ze op straat geen Engels spraken onder elkaar. 
Bekijk het filmpje hier.
Je zou dit voorval kunnen kenschetsen als een incident, ware het niet dat het ons ook al, in een vrijwel identieke situatie, een keer is overkomen. Omdat we Duits spraken met een vriendin in het OV kregen we een scheldpartij over ons heen. Regelmatige lezers van B=B weten dat want we beschreven het in geuren en kleuren in deze blog. Dat belooft wat voor de EU burgers die de app gaan gebruiken. 

No comments:

Post a Comment