Hiernaast een pand om de hoek dat al maanden dichtgespijkerd is. Twee weken geleden zag ik 's ochtends vroeg iemand tegen de deur ernaast schoppen, allerlei verwensingen in het lokale dialect (zie boven) schreeuwend. 's Avonds bleek de deur in de fik gestoken.
Geen wonder dat de sociaal bewogen regisseur Ken Loach zijn magnum opus I, Daniel Blake in Newcastle opnam.
De film laat de Werdegang van Daniel Blake zien, een geschoolde arbeider, die door een hartkwaal werkeloos is geworden. Met name de -digitale- bureaucratie krijgt er van langs. Maar ook de trooste- en uitzichtloosheid van achterstandswijken in het Engeland van Theresa May wordt genadeloos belicht. Hieronder Daniel met de bijstandsmoeder Katie, die hij onder zijn hoede heeft genomen. Katie is uit Londen naar Newcastle verhuisd en moet voor haarzelf en haar 2 kinderen haar leven op weer de rails zien te krijgen.
Ik fiets elke dag dwars door de wijk waar Loach' team maandenlang filmde. Buurtgenoten vertellen me dat de sets niet afgesloten waren. Veel mensen in de achtergrond zijn dus toevallige voorbijgangers, dat geeft de film wel, wat je er verder van kunt zeggen, een extra portie authenticiteit.
een paar plekken in Newcastle waar I, Daniel Blake is opgenomen, rechts op het kaartje Wallsend, waar de makers van deze blog wonen |
Maar eerlijk gezegd zijn in Newcastle de echte achterstandswijken klein en overzichtelijk. Er is voldoende woonruimte in de uitgestrekte dreuzelwijken, waar ook wij wonen, de reden waarom Katie uit de film naar Newcastle is verwezen door de Sociale Dienst in Londen. Dit is overigens een van de artistieke vrijheden die Loach zich heeft veroorloofd: een ex-gemeenteraadslid voor Labour verzekerde me dat dit soort deportaties alleen binnen de regio plaatsvinden. Iemand uit Londen kan dus nooit direct door de een overheidsdienst gedwongen naar Newcastle zijn verhuisd.
Uitgestrekt zijn ook de gegoede wijken Gosforth en Jesmond: duizenden Victoriaanse en Edwardiaanse villaatjes in een groene setting. Want er is armoede, maar ook, en wellicht meer, welgestelde middenklasse in het Engeland van 2016
.
En al die dreuzels moeten dus in het weekend naar de kleine binnenstad met hun dreuzelauto's om te shoppen, de nationale liefhebberij. En dat betekent vrijwel doorlopend file, overal en op de gekste tijden.
No comments:
Post a Comment