Sunday, May 20, 2018

The Royal Wedding en de Emirates FA, een ongelijke strijd

Wie dacht dat de trouwpartij van prins Harry en Meghan Markle voor de Britten het nationale evenement van het jaar is helpen wij graag uit die droom. In ieder geval hier in Newcastle zag je haast geen debiele koningshuis parafernalia. Er was een aantal kroegen, zoals onderstaande in Byker, die de gevel versierd had met Britse vlaggetjes. Het was er niet druk.













Veel belangrijker was de op dezelfde dag gespeelde finale van de FA cup, of beter de Emirates FA Cup tussen Chelsea en Manchester United.  Dat zorgde voor de gebruikelijke zwijnenstal in het centrum van Newcastle waar Lynette van der Giessen al zo smakelijk over vertelde in de vorige post: een vrolijke mix van zuipen, kotsen en vechten.















Nevenstaand tafereeltje kiekte ik op Biggs Market, voor de Filthy's Newcastle. Een wereldtent. Tegelijkertijd waren er de Late Shows, de museumnacht van Newcastle Metropolitan Area. Ik was even in Baltic 39, een dependance van het grote Baltic, het museum voor moderne kunst hier ter stede, strategisch gesitueerd in het uitgaansgebied.












De masters van de kunstopleiding hadden er een expo waar me vooral dit werk opviel (kunstenaar niet kunnen achterhalen).
Maar er was van alles, zoals het hoort en dat deed me toch weer terugverlangen naar de legendarische dependance van het Amsterdamse Stedelijk Museum, het wegbezuinigde Fodor. De nieuwe Groen Links junta roep ik hierbij op om de stad weer eens zo'n kunstplek kado te doen.














Maar goed, de avond werd gecompleteerd door een bezoekje aan onze vriend David Fry, een keramist die opgewekt afscheid nam van zijn oude werkplek met een overzichtstentoonstelling. Samen met zijn levensgezel Sheila Spencer -zie hierneven- kletsten we tot de avond, veels te vroeg, tot een einde kwam. Nog even geïnformeerd bij een van de bezoekers van een rugbybar, niet ver van Davids studio, want er was óók een rugbyfinale in Newcastle, naar de Royal Wedding. 'Aja, was dat vandaag? Bless them.'