Friday, July 7, 2017

Britain is going to the dogs

Van een vriend uit Newcastle -eigenlijk een boerenzoon uit het Lake District- hoorden dat wie Engeland wil leren kennen, en dat willen we, eigenlijk naar de honden moet gaan. En nu treft het dat er op fietsafstand (10 minuten) van ons appartementje een hondenrenbaan is.














Hondenrennen, dat weet niet iedereen, is de oudste sport ter wereld waarop gewed wordt. En ons werd bezworen dat de rennen toegankelijk en gezellig zijn. Die verleiding konden we niet weerstaan en we togen dus naar de Newcastle Greyhound (entree 5 pond). Hier loopt Ine nog enigszins wantrouwend naar de renbaan..











..door de cafĂ©-achtige ruimte waar patat en bier gehaald en ook, natuurlijk, gewed kan worden. In het begin leek het nogal ingewikkeld, maar gelukkig waren er hele aardige heren die uitlegden hoe het werkte: wedden op de honden. Hier wedt Ine een zogenaamde place , dat betekent dat je op een hond wedt die dan eerste of tweede kan worden.












Een paar minuten later ging het al loos.


En vrouwe Fortuna was ons gunstig gezind: Ine won zomaar 9 pond en nog wat pennies. Hier het winnende ticket:


En dat veranderde het perspectief op deze toch al zo geslaagde avond: het werd spannend. Maar het leukst van de hondenrennen is de Sfeer.



Er heerst een gemoedelijkheid die moeilijk met iets anders te vergelijken is. Even wordt de Engelse klassenmaatschappij opzij gezet en is iedereen dezelfde gokbeluste knuppel die kan verliezen of winnen, hoe veel of weinig je er ook vanaf weet.
 Dus als je in Engeland bent en je bent op zoek naar een leuke avond uit voor het hele gezin: ga naar de hondenrennen.