Friday, September 15, 2017

de bankencrisis begon in Newcastle: Northern Rock

Het is 10 jaar geleden dat de Europese bankencrisis begon. In Nederland herinneren we ons nog het Fortis/ABN Amro debacle, dat de Nederlandse staat ettelijke (niemand weet precies hoeveel) miljarden kostte, maar die crisis begon in Europa met het ineenstorten van Northern Rock. U raadt het al: een bank uit Newcastle.













En een bank met het hart op de juiste plaats. Het sponsorde bv de lokale voetbalclub en besteedde meer dan 100 miljoen pond aan maatschappelijk angehauchte projecten. Northern Rock was dus populair in het noordoosten van Engeland. Het werd algemeen gezien als een goede werkgever en een van de voorbeelden van de manieren waarop de streek uit de post-industriele ellende kon worden gemanouvreerd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen pur sang dus.









Het bedrijf, begonnen als woningbouwvereniging, werd aan het eind van de vorige eeuw een bank, met name een hypotheekbank, met weinig eigen vermogen. Dat nekte het bedrijf toen de in de VS begonnen wereldbankencrisis in 2007 zorgde voor minder inkomsten.

Op 14 september 2007 werd bekend dat Northern Rock ondersteuning gevraagd en gekregen had van de Bank of England en dat had het averechtse effect dat de rekeninghouders en masse hun geld van de bank haalden. Een van de eerste bank runs in de nieuwe eeuw was een feit.

De bankencrisis kwam hard aan in de hele wereld maar helemaal in Newcastle, dat tot op de dag van vandaag een achterstandsgebied is. De ambities van Northern Rock leven nog wel voort: er zijn talloze initiatieven om de streek weer nieuw economisch leven in te blazen en gelukkig lukt dat op veel plaatsen ook. 


Maar veel mensen uit Newcastle denken dat het geen toeval is dat Northern Rock moest vallen: 'It would have never happened to a bank in the south', zegt mijn buurman, met het defaitaisme dat in deze contreien helaas gemeengoed is. Een ding is zeker: het vertrouwen in banken zal nooit meer worden wat het was, voor die 14de september, in 2007. In Newcastle, en waar ook ter wereld.