Monday, March 20, 2017

Brexit in de kunst

'Hidden Civil War'

Een van de eerste dingen waar we tegenaan liepen in Newcastle was hoe activistisch de kunst-scene hier is. Ik schrijf 'tegenaan liepen' want dat was letterlijk zo. Op straat, vlakbij de Tyneside cinema, kregen we een krantje in ons hand gedrukt door een jonge, vrolijk geklede, vrouw die bij een bord stond met de tekst 'Hidden Civil War'. Dit bleek de slogan te zijn van een wat in de jaren '70 'manifestatie' heette in belendend kunstcentrum Newbridge Project.
 Hieronder de krant die voor die gelegenheid werd gemaakt:

BRITAIN AT WAR, het krantje reageert op het sentiment van de Engelsen over de Brexit: een bak met tegengestelde emoties en meningen , en het werd niet alleen uitgedeeld maar ook door heel Newcastle verspreid: in de bioscoop, bij de fietsenmaker, op de universiteit en in kunstcentra. In dit leesbare nieuwsbulletin stonden zowel artikelen over kunst als activisme.



Behalve in de galerieruimte en de boekwinkel, waren er ook activiteiten op straat, zoals billboards met foto's van vluchtelingen uit Calais van kunstenaarsgroep #Dysturb.
Een van mijn favoriete projecten is Darren Cullens project Pocket Money Loan, een pop-up bank voor kinderen die zakgeld kunnen lenen om hun droom-speelgoed te kopen: metersgrote roze kastelen voor je Barbies, maar ook geweldige grote pistolen met meerdere lopen.





Darren Cullen is een bekende Londense illustrator die een instructief boek heeft getekend: Join the Army. Dat je hier kunt bestellen en echt de moeite waard is: het is grappig, nergens zuur, kritisch en bevat prachtige tekeningen. Het is gebaseerd op een oud wandkleed, een borduurwerk, dat de slag bij Hastings in 1066 uitbeeldt: het tapijt van Bayeux, 70 meter lang en 50 cm hoog.  Willem de Veroveraar viel Engeland binnen (vanuit Normandie) en versloeg de Angelsaksische koning Harold, iets waar de Engelsen het nog over hebben. Logisch want Harold stierf door een pijl in zijn oog en de slag was beslissend voor de Normandische verovering.
Overigens wordt het tapijt ook gezien als een van de eerste stripverhalen.


Hier de geanimeerde versie van het Bayeux Tapestry