Monday, May 8, 2017

Sting




Wallsends beroemdste zoon, we hebben het al een keer ter sprake gebracht, is Gordon Matthew Thomas Sumner, geboren in Station Street, in 1951, toen Wallsend nog een groeigemeente was met een fikse scheepswerf.



Op internet circuleert nog steeds dit plaatje van Stings geboortehuis, maar inmiddels is de Hapy Chef dermate geassimileerd dat zijn uithangbord keurig correct is gespeld: Happy Chef dus. Er staat een lieve oude man met een satijnen jasje en er wordt prima eten verkocht.
 

In de jaren 50, de prille jeugd van Gordon Sumner, was Wallsend dus redelijk welvarend: er was werk zat (vader melkman, moeder was kapster) de huizen nog niet verkrot, en er lag minder meuk op straat. Er moet dus meer meer gemeenschapszin geweest zijn dan nu. De scheepswerf zorgde behalve voor werk ook voor saamhorigheid. Iedereen was lid van de vakbond, maar ook van de diverse workers clubs, die er overigens vandaag nog zijn.



De dood van Sting's ouders (1986, 1987) loopt in Sting's herinnering parallel aan de sluiting van de Swan Hunter Shipyard (1993). In 2013 maakte Sting het album 'The Last Ship', een afrekening met en liefdesverklaring aan het Wallsend van zijn jeugd.


Het beeld van het laatste schip dat opdoemt aan het einde van zijn straat maakte als kind diepe indruk.






Achter onze straat ligt dit (deels vervallen) bouwwerk. Het huisvestte ooit het Buddle Arts Center, het bruisende culturele hart van de buurt, en ver daarbuiten. Ergens onder in een kelder, heeft Gordon Sumner nog geoefend met een van zijn eerste bandjes.Sting heeft er opgetreden in 1991. Hier zie je hem er een handtekening uitdelen aan fan Jackie Kerr.


Het lot van het Buddle Arts Center is onzeker.
Het gebouw zou worden opgeknapt maar daar is nog niks van gekomen. Het staat nu leeg en veel ramen zijn dichtgetimmerd.




Op de website van North Tyneside Council  staat dat de Gemeente North Tyneside hoopt dat het gebouw eind 2013 weer in gebruik wordt genomen.